Uhlíky

Kokosové uhlíky do vodnej fajky sú zdrojom tepla pre zahrievanie tabakovej zmesi, aby z nej uvoľnili lahodnú chuť a hustý dym.

Sú vyrábané z prírodných kokosových škrupín, musia byť bez chemikálii, bez dymu, bez zápachu, nesmú sa lámať a štiepiť, a musia byť s nízkym obsahom popola, dlhým časom horenia a stálym teplom.

Výber kvalitných kokosových uhlíkov je veľmi dôležitý pre vaše zdravie aj celkový zážitok, pretože výpary z nekvalitných uhlíkov môžu znehodnotiť chuť vodnej fajky a aj škodlivo vplývať na vaše pľúca a organizmus.

V našej ponuke nájdete iba tie najkvalitnejšie značky kokosových uhlíkov pre vodné fajky vybraté prísnym výberovým procesom na základe testovania desiatok rôznych značiek.

Zobraziť filtre

Všetky značky uhlíkov do vodnej fajky majú mnoho parametrov a skúmateľných vlastností, podľa ktorých sa dá určiť ich kvalita. Je dôležité povedať, že dnešný výber uhlíkov je skutočne široký a hlavne veľmi kvalitný. Väčšina značiek sa predbiehajú pomaly až v zanedbateľných rozdieloch, ale keď si ich všetky spojíte dokopy, robia v prevádzkových potrebách dôležité rozdiely.

Kompletný návod ako si vybrať uhlíky sme pre vás pripravili v našom blogu tu. 

Pre Vás sme vybrali také uhlíky, s ktorými máme dlhodobo najlepšie skúsenosti, avšak všetko si viete otestovať aj vy sami :)

Snažili ste sa už niekedy rozpáliť kokosové uhlíky na plynovom sporáku a zistili ste, že to takmer nefunguje? Rozpaľovanie uhlíkov do vodnej fajky môže byť ale aj jednoduché, ak viete, ako to správne robiť.

Sú 3 metódy rozpaľovania uhlíkov:

  1. Rozpaľovanie uhlíkov do vodnej fajky plynom

Do tejto metódy ste donútený, iba keď skutočne nemáte prístup k elektrine ani ku ohňu (napr. opekačka, kozub). Využívajú sa na to plynové kartuše a plynové horáky a nahrievanie je skutočne dlhé.

2.  Rozpaľovanie uhlíkov ohňom

Keď sa nachádzate niekde v prírode na opekačke, alebo máte doma oheň v kozube, môžete uhlíky jednoducho hodiť do ohňa a následne keď budú rozpálené, môžete ich dlhšími kliešťami vybrať. Pozor ale aby ste sa nepopálili.

3. Rozpaľovanie uhlíkov do vodnej fajky elektrickým varičom 

Jediná skutočne efektívna metóda na rozpálenie uhlíkov do vodnej fajky je elektrickým žhavičom. Ide o bežnú varnú dosku pre varenie s odhalenou špirálou. Nemusíte sa báť, nie je to nebezpečné. Uhlíky pomocou klieští položíte na špirálu a necháte ich rozohriať do polovice alebo až 2/3. Následne ich opäť pomocou klieští otočíte na druhú stranu a necháte ich dokonalo sa rozpáliť, kým uhlíky budú úplne žeravé. Celý tento proces môže trvať niekde medzi 7-15 minút podľa tipu uhlíkov a predovšetkým výkonu platničky. Voila, uhlíky sú hotové a môžete si užívať vašu vodnú fajku naplno.

  1. Použite elektrický varič s čo najvyšším výkonom. Elektrické žhaiče s 500W výkonom ani nepredávame, nakoľko sú úplne neefektívne. 1000W žhaviče sú už štandardom v tomto remesle. Ak však je možnosť, zaobstarajte si žhaviče s 1500W+ výkonom. Je ich ťažšie zohnať, niekedy ich máme dostupné aj my a skutočne stoja za to. V baroch a shisha loungoch či kaviarňach viete využiť našu 2150W+ profi Oduman platničku
  2. Zadržujte teplo - toto je nebezpečná metóda, čiže to prosím robte iba na svoje riziko. V obchodoch so stavebninami môžete kúpiť rôzne zliatinové alebo iné kusy rúr, ktoré ale musia byť odolné vysokým teplotám a viete ich dať okolo špirály aby zadržiavali viac tepla.
  3. Zvýšte prísun vzduchu - Pozor, ventilátorom akurát tak rozfúkate popol všade naokolo. To isté dosiahnete aj manuálnym fúkaním. Avšak keď máte dostatočne silný digestor nad platničkou kvôli odvetrávaniu výparov, môže vám to pomôcť aj s rýchlejším rozpálením uhlíkov vďaka silnejšiemu prúdeniu vzduchu.

  1. Nebezpečenstvo - Pozor na požiar! Vždy! Nenechávajte uhlíky ani žhavič bez dozoru. Už sa nám stali aj také šialené veci, že z tepla sa puknutím prehol plech v nosiči uhlíkov a uhlík vyskočil z nosiča do metrovej výšky a dopadol o 2 metre ďalej ... čiže aj keď si myslíte, že vaša domácnosť či bar sú v bezpečí, mýlite sa ...
  2. Rozpaľovanie uhlíkov na plynovom sporáku alebo plynovom žhaviči. Prírodné kokosové uhlíky potrebujú vyššie teplo než váš sporák. Áno znie to paradoxne, že váš sporák produkuje nižšie teplotu než elektrická platnička, ale zjavne v tomto prípade to funguje takto.
  3. Odkladanie uhlíkov na mieste kde môžu navlhnúť. Hoci väčšina výrobcov už začala robiť vodeodolné balenia, stále ešte niektorí ich nerobia, alebo sa môžu prederaviť. Zároveň po otvorení balíka ak predovšetkým je veľmi upršané obdobie s vysokou vlhkosťou, môžu tieto uhlíky na seba natiahnuť kopu vlhkosti a znížiť tak svoju kvalitu. Voda sa možno pri nahrievaní vyparí, ale riziko zlomenia, praskania atď sa mnohonásobne zvýši. Zatvárajte svoje uhlíky a chráňte ich pred vlhkosťou.